מרק נפלא של לפת ותירוש ענבים. ההפתעה הגדולה של המרק היא כמובן תוספת הווניל.
מרק לפת עם וניל ותירוש ענבים
מרק לפת עם וניל ותירוש ענבים – המנה הוגשה כחלק מתפריט ארוחת 2 כוכבי מישלן.
מרק לפת עם וניל ותירוש ענבים
מרק לפת עם וניל ותירוש ענבים
חומרים
- 125 grams unsalted butter.
- 150 grams onions, chopped.
- 100 grams white of leek, chopped.
- 1 Kg turnips, peeled and sliced.
- 200 ml verjus. (juice made by pressing unripe grapes)
- 1 large potato, peeled and sliced (you will Ned about 200g prepared weight).
- 1 liter White chicken stock.
- 2 vanilla pods.
- 250 ml milk.
- 100 ml double cream.
אופן ההכנה
- Melt 75 g of the butter in a large, thick- bottomed saucepan, add the onions, leek and turnips and sweat for 5 minutes without letting them color. 
- Pour in the verjus, add the potato and cook for about 3 minutes, then add the stock. 
- Slit the vanilla pods open length ways, scrape out the seeds and add the seeds and pods to the soup. Bring to the boil and cook on a rolling boil for 20 minutes. 
- Add the milk and cook for 10 minutes, until the turnips and potatoes are soft. 
- Purée in a blender and pass through a fine sieve into another pan. Bring to the boil, whisk in the cream and then whisk in the remaining butter a little at a time. 
- Season to taste. 



