מקורו של השטרודל הוא בוינה אוסטריה. משם הוא התפשט בכל רחבי העולם. פירוש המילה שטרודל בגרמנית הוא מערבולת.
שטרודל תפוחים וגלידת וניל
המנה הוגשה כחלק מתפריט ארוחת מטבחים של ארצות דוברות גרמנית.
אחד מסוגי השטרודלים הנודעים הוא כמובן שטרודל התפוחים – ה- Apfelstrudel.
סוד הבצק של השטרודל
בהכנת בצק השטרודל המסורתי משתמשים בקמח בעל ריכוז גבוה של גלוטן, עם מעט מאוד שומן ובלי סוכר כדי ליצור בצק גמיש.
הכנת הבצק נעשית על ידי מתיחה בידיים ובשימוש עם סדין על מנת ליצור בצק דק.
לשטרודל יש גרסאות נוספות
מאפה השטרודל האוסטרי המסורתי שונה מהשטרודל המוגש בשאר העולם, שלעיתים קרובות עשוי בצק פילו או בצק עלים. מקור נוסף של השטרודל הוא המאפים היווניים והמזרח-תיכוניים.
שטרודל תפוחים וגלידת וניל
שטרודל תפוחים וגלידת וניל
חומרים
למילוי:
- כוס + שתי כפות מיץ תפוחים טבעי (עדן טבע מרקט).
- ½ כוס יין לבן גוורצטרמינר.
- 3 כוכבי אניס.
- 1 מקל קינמון.
- מקל וניל חתוך לאורכו.
- ⅓ כוס דובדבנים יבשים (עדן טבע מרקט).
- ⅓ כוס שזיפים מיובשים.
- 2 תפוחים מתוקים מסוג (Braeburn).
- ⅓ כוס סוכר חום.
- 1½ כפות עמילן תירס.
לשטרודל:
- ⅔ כוס אגוזי לוז קלויים ומרוסקים.
- ½ כוס ביסקוויטים.
- 3 כפות סוכר חום.
- 9 עלי פילו (30X45 סנטימטר).
- ½ כוס חמאה מומסת.
- גלידת וניל איכותית ביתית או קנוייה.
אופן ההכנה
הכנת המילוי:
מניחים בתוך גאזה את כוכבי האניס, הקינמון והוניל. מערבבים את מיץ התפוחים, היין, כוכבי אניס, מקל וניל ומקל הקינמון בסיר גדול ומביאים לרתיחה. מסירים מהאש. מכסים וממתינים 10 דקות.
מוסיפים את הדובדבנים והשזיפים ומבשלים בסיר מכוסה כחמש דקות.
מוציאים את הגאזה ומוסיפים את התפוחים והסוכר. מבשלים כ-45 דקות על אש קטנה עד שהתפוחים רכים והרוטב מצטמצם ל-3 כפות.
ממיסים עמילן במיץ התפוחים הנותר ומוסיפים לרוטב עד הסמכה.
הכנת שטרודל:
לחמם תנור ל- 350 מעלות.
לרסק את הסוכר, אגוזים והביסקוויטים בממחה.
פורסים מגבת על משטח. מניחים דף פילו על המגבת. מורחים על הדף חמאה מומסת. מכסים בדף פילו נוסף ומורחים אותו בחמאה.
מפזרים על הדף שלוש כפות תערובת. את התערובת שמים על דפי הפילו במרחק 5 ס"מ מהקצה. חוזרים על הפעולה עם עוד שישה עלים. מקפלים את השוליים הצדדיים פנימה ואז מגלגלים בעזרת המגבת. מניחים את הגליל עם ה"תפר" כלפי מטה. מורחים את הגליל בחמאה ומקררים.
אופים במשך 45 דקות. ממתינים 30 דקות אחרי האפייה לפני ההגשה.
מגישים עם גלידת וניל קנויה או ביתית.