אגדה עממית מספרת ששיטת עישון הפריקה (פריקי) נוצרה כתוצאה מתאונה, שבה נשרף שדה חיטה ירוקה. בעליו של השדה ניסה להציל את את היבול שנשרף ושפשף בידיו את השיבולים השרופים על מנת להסיר את האפר. כך נוצרה הפריקה הראשונה
תבשיל צוואר טלה עם חיטה ירוקה (פריקה) ושקדים
תבשיל צוואר טלה עם חיטה ירוקה (פריקה) ושקדים – המנה הוגשה כחלק מארוחת ואריאציות על מתכוני השף חיים כהן.
תבשיל צוואר הטלה עם חיטה ירוקה (פריקה) ושקדים הוא מנה קלאסית מן המטבח הערבי.
פריקה
פריקה או פריקי כפי שלעיתים קוראים לה היא חיטה ירוקה שטרם הבשילה.
בימי קדם שימשה הפריקה כגיבוי למקרים שיקרה משהו ליבול החיטה הבשלה.
הפריקה נקליית באש שמוסיפה לחיטה ארומה קלה של עישון.
משמשת במטבח הערבי כתוספת או כמילוי למנות בשריות ולמילוי ירקות.
בשנים האחרונות ובעקבות תוכניות בישול כדוגמת מאסטר שף ומשחקי השף, אשר בהן הוצג השימוש בפריקה, פרצה הפריקה את גבולות המטבח הערבי והפכה פופולארית גם במטבחים של מסעדות רבות בישראל.
הפריקה שמשמשת כמילוי במנת צוואר הטלה סופגת את המיצים והטעמים של הטלה אשר מעשירים את טעמה הייחודי ומעניקים לה שכבת טעם נוספת.
ברוב המקרים אנו מבשלים את הפריקה מראש ורק אז משתמשים בה למילוי.
גם במתכון זה אנו משתמשים בפריקה מבושלת ורק אז ממלאים את צוואר הטלה.
תבשיל צוואר טלה עם חיטה ירוקה (פריקי) ושקדים
תבשיל צוואר טלה עם חיטה ירוקה (פריקי) ושקדים
חומרים
חומרים לצוואר טלה:
- צוואר טלה חצוי לחצאים
- 10 מסמרי ציפורן
- 1 כפית הל טחון
- ½ כפית אגוז מוסקט
- 2 כפות פפריקה מתוקה
- ½ כוס שמן זית
- מלח ופלפל שחור לפי טעם
חומרים למילוי:
- 500 גרם חיטה ירוקה
- 2 כוסות ציר בקר
- ½ כוס שקדים מרוסקים
- ½ כוס צנוברים
- מלח ופלפל שחור לפי טעם
- מעט קינמון
- ½ כפית אגוז מוסקט
אופן ההכנה
אופן ההכנה:
מבשלים את החיטה בציר בקר ושומן כבש בישול מלא. מסננים ומערבבים עם שאר המרכיבים למילוי.
מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות). יוצרים כיסים עמוקים בשני חלקי הצוואר ודוחסים לתוכם את המילוי. מפזרים את התבלינים על הבשר ומורחים קצת שמן. עוטפים היטב כל חלק של הצוואר ברדיד אלומיניום ומהדקים. מניחים במקרר לשעתיים.
מניחים בתבנית עמוקה. ממלאים את התבנית במים רותחים עד חצי גובה הבשר. מכניסים לתנור ואופים שעתיים ב- 200 מעלות. מנמיכים את חום התנור לנמוך (100 מעלות) ואופים עוד 3 שעות.