פירני הוא קינוח אופייני לתת היבשת ההודית. הפירני הוא פודינג שמוכן מבישול של חלב, סוכר ואורז (או דגנים אחרים). בהכנת הפודינג משתמשים בתבלינים כדוגמת הל, קינמון, ציפורן וזעפרן. את הפודינג מקשטים במיני אגוזים שונים.
פירני – קרם אורז בניחוח הל וזעפרן
פירני – קרם אורז בניחוח הל וזעפרן – המנה הוגשה כחלק מתפריט ארוחת המטבח ההודי אמריקאי החדש.
פירני – קרם אורז בניחוח הל וזעפרן
פירני – קרם אורז בניחוח הל וזעפרן
סוג המנה קינוח
סוג המטבח מטבח פרסי
תגיות הלזלה, זעפרן, פירני, קרם אורז
זמן הכנה 30 minutes
זמן בישול 3 hours 30 minutes
זמן הכנה כולל 4 hours
מנות 6
קלוריות 366 kcal
מחבר Gentleman Club
חומרים
- ¼ cup crushed basmati rice.
- ¼ tsp saffron soaked in 3 tb of hot water.
- ¼ cup almond, finely chopped.
- ¼ cup sugar.
- 2½ cups milk.
- 1⅓ cups evaporated milk.
- ¼ tsp ground cardamom.
- ¼ tsp freshly grated nutmeg.
- 1 tsp rose water.
- 1 tsp flour.
- ½ cup unsalted shelled chopped pistachio.
- 1 tbsp butter.
- pinch of salt.
אופן ההכנה
Heat 3 % milk in a pot on medium heat and add butter to it (use a heavy pot if you have it). Sprinkle chopped almonds, rice and salt. Bring it to a boil. Stir frequently or the milk will burn. Cook till the rice is cooked and mixture is thickened. Then add evaporated milk and sugar.
Once the mixture has the consistency of pouring custard, add saffron, ground cardamom and nutmeg. Remove the pot from heat and pour in rose water, and chopped pistachios.
Chill before serving.
Put a sheet of saran wrap directly on the surface of the firni to prevent a skin from forming on top.