אחד מן הדברים היפים שהפרסים הצליחו לעשות הוא ליצור לאורז כל כך הרבה מתכונים טובים שכיום המונח אורז פרסי הפך לשם נרדף לאורז איכותי.
אורז פרסי עם זרשק ושבבי שקדים
אורז פרסי עם זרשק ושבבי שקדים המנה הוגשה כחלק מארוחת פיש גורמה.
המתכון הזה של האורז הפרסי הוא ייחודי בזכות השימוש בזרשק. זרשק הנו גרגר מיובש פרסי בצבע אדום (שמקורו באיזור דרום חוראסאן באיראן).
בבישול הפרסי משתמשים הרבה בפירות מיובשים, ולכן השימוש בזרשק הוא מאוד אופייני בו.
גרגירי הזרשק מזכירים חמוציות ודומדמניות אך אינם מתוקים כלל ומשתמשים בהם לסלטים, לאורז, ובבישולים מסורתיים. את הזרשק ניתן להשיג בחנויות תבלינים מתמחות.
אורז פרסי עם זרשק ושבבי שקדים
חומרים
הכנת האורז
- 3 כוסות אורז בסמטי שטוף ומסונן
- 4 תפוחי אדמה קלופים
- ¼ כפית חוטי זעפרן
- ⅓ כוס שמן
- מלח ופלפל לפי טעם
הכנת הזרשק עם שבבי השקדים
- 150 גרם זרשק
- ¼ כוס מים רותחים
- 30 גרם חמאה
- 4 כפות שבבי שקדים
- 3 כפות סוכר
- ¼ כפית חוטי זעפרן
אופן ההכנה
הכנת האורז
ממלאים סיר עם הרבה מים, מוסיפים כף מלח ומביאים לרתיחה.
כשהמים רותחים מכניסים האורז ומבשלים 10 דקות, עד שהאורז מבושל למחצה. מסננים ומצננים.
פורסים תפוחי האדמה לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ, מתבלים במלח ופלפל ומפזרים מעל זעפרן.
מחממים בסיר טפלון את השמן ומניחים על תחתיתו את תפוחי האדמה בשכבה צפופה אחת. מטגנים עד שמזהיבים. הופכים ומטגנים עד שתפוחי האדמה משחימים יפה מצדם השני. מסירים מהאש.
מכניסים לסיר, מעל שכבת תפוחי האדמה, מעט מהאורז ומהדקים לשכבה של 2 ס"מ. מוסיפים את יתרת האורז, בלי להדק, ושליש כוס מים עם מעט מלח.
נועצים ידית של עץ בכמה מקומות בשכבת האורז העליונה, כדי ליצור "ארובות" לאדי הבישול.
עוטפים את מכסה הסיר במגבת ומכסים הסיר היטב ומהדקים. (האורז צריך להתבשל באדים בלבד).
מבשלים 10 דקות על להבה גבוהה, מנמיכים הלהבה ומבשלים שעה. מכבים האש ומשהים 10 דקות. מוציאים האורז לצלחת אחת ואת התחתית המושחמת לצלחת אחרת.
הכנת זרשק בזעפרן ושבבי שקדים
משרים את הזעפרן במים 5 דקות.
מחממים במחבת חמאה ומטגנים הזרשק תוך כדי ערבוב 3 דקות. מוסיפים את הסוכר ומערבבים כדקה. מוסיפים את הזעפרן. מערבבים וממשיכים לבשל על אש בינונית עד שרוב הנוזלים מתאדים והגרגירים תפוחים, אדמדמים ומבריקים.
הרכבת המנה
בקערה מניחים תחתית תפוחי האדמה והאורז המהודק.מעל מסדרים את האורז בערמה ומעל מפזרים את הזרשק בזעפרן ושבבי השקדים.
(אפשרות: יפה להגיש את האורז בנפרד ואת השכבה המושחמת בנפרד)